2018. június 8., péntek

Sarah J. Maas és az orgyilkos hercegnő


Megmondom őszintén, hogy egy kicsit meglepett, amikor láttam, hogy Sarah J. Maas még csak 32 éves. A fotón sokkal fiatalabbnak néz ki, nem? :) Mindenesetre le a kalappal előtte, mert olyan mértékben magával ragadott a világa, hogy még most is nehezen tudok kijönni belőle. Nem titok, hogy magyar írók közül csakis Spirit Bliss az, aki ilyen hatással volt rám. Most azonban talán kijelenthetem, hogy a külföldi írók közül ez a hölgy az, akit az egyik példaképemnek mondhatok.

Minden bizonnyal túlzás ilyet kiejtenem a számon, vagy egyáltalán leírnom - és valószínűleg sokan istenkáromlásnak fogják gondolni -, de számomra egy kicsit vetekszik J. K. Rowlinggal. Legalábbis, ami a történetében megjelentetett teremtményeket illeti.


Celaena Sardothien. Egy lány, akit orgyilkosként ismerünk meg. Ráadásul nem is akármilyen gyilkos. Világa fővárosának leghíresebb és leghírhedtebb orgyilkosa. A legjobb. Persze nem kis erőfeszítésébe került, hogy ezt a hírnevet elérje. Alig múlt tizenhét, de már olyan borzalmakat hagyott a háta mögött, amelyeket nem mindenki lenne képes ép ésszel felfogni és túllépni rajta. Még kevesebben vannak, akik mindezekből előnyt kovácsolnak maguknak.

Valamilyen szinten Calaena is ezt tette szerintem. Növelte a saját erejét, mind szellemileg, mind lelkileg, mind fizikailag. Nyilván voltak olyan történések is, amelyek megingatták az önbizalmát, vagy amikor csalódnia kellett. Szerény véleményem szerint Calaena egy erős, független, kemény csaj, aki harcol az elveiért, legyen az bármilyen nehéz. Mint mindenki, ő is meginoghat. De aztán belép valaki az életébe, aki új erőt lehel belé.

A szerelmi élete egy kicsit összezavart, de leginkább csak addig, amíg el nem olvastam mindegyik kötetet. Habár a Sammel való kapcsolata igazinak tűnt, mégis azt éreztem, hogy Westfall kapitány mélyebb benyomást tett a számára. Nekem legalábbis mindenképp. Libabőrös lettem attól, ahogy buzdította a lányt az első kötetben, amikor az Káinnal küzdött, és az izomkolosszus majdnem péppé verte. Ráadásul az érzelmeik és a kettejük kapcsolata is intenzívebbnek tűnt, talán pont attól, hogy Chaol visszafogottan viszonyult a lányhoz.

Az, ahogyan Doriannel egymással viselkedtek, komolytalan és talán egy kicsit még gyerekes is volt. Legalábbis számomra. Alapvetően azonban tetszett, hogy az egészet reálisnak láttam, hiszen a valóságban is előfordulhat, hogy jól érezzük magunkat valakivel, de semmi komolyabb nem alakul ki a kapcsolatból. Mindenesetre örülök, hogy jó barátság alakult ki közöttük.

Annak ellenére, hogy Chaollal milyen csúnyán elváltak, mégis arra számítottam, hogy újra együtt lesznek, miután lehiggadnak és Calaena visszatér Résvárba. Wendlynben azonban kénytelen a tetovált arcú, több száz éves tündérrel, Rowannel együtt töltenie az idejét. Itt már nem az a Calaena Sardothien, akivel eleinte megismerkedtünk, hanem már inkább az önmagában eltemetett félvér tündérhercegnő, Aelin Galathynius, a tűzszívű lány.

Rowan Whitethorn azon munkálkodik, hogy rávegye Aelint, használja a mágiáját. Nem éppen kedves vagy türelmes módszereket alkalmaz, és a lány azt érzi, hogy legszívesebb végezne oktatójával. Eközben azonban olyan mély érzelmek kezdenek a felszínre törni mindkettejükben egymás iránt, amelyekre nem számítottak. De még én sem - hisz, másra számítottam.

Aelin mágiája nagyon tetszett. Bár sokszor félek a hatalmas tűztől, de szinte éreztem az ő tüzének a melegét, amikor olvastam. Szinte mindenki tudja rólam, hogy utálok fázni, ezért még jóformán kívántam is, hogy bárcsak nekem is ilyen mágiám lenne. :D Rowannel ezért is voltak jó páros, hiszen a férfinak eléggé fagyos ereje volt. Két kedvenc részem volt. Az egyik az, amikor Aelin mágiája majdnem kiégett, és hideg vizes kádba kellett fektetni. Rowan reakciójától a sebek láttán libabőrös lettem. A másik pedig az, amikor egy egész hadsereget égetett porrá. Mintha saját szememmel láttam volna.

Na, de hogy egy kicsit másról is írjak, ne csak a főhősnőről, minden helyszínt, minden egyszerű és mágikus teremtményt sikerült elképzelnem. Egyedül az üvegkastélyt esett nehezemre magam előtt látnom. Talán azért, mert annyira nem tetszett volna egy csupa üvegekből álló épület. Néha látok olyan cikkeket, hogy itt vagy ott építettek egy házat, aminek a falai üvegekből vannak. Képeket is láttam róluk, de nem nyerték el a tetszésemet. Természetesen imádom a fényt, de most komolyan. Ki akarna olyan épületben lakni, ahova bárki bármikor beláthat? Főleg este, amikor a lámpák is fel vannak kapcsolva.

A varázslényekkel is szívesen találkoztam volna, legfőképp Abraxosszal. Imádtam azokat a részeket, amikor virágokat szaglászott, vagy kényelmesen elheveredett, és felsőbbrendű tekintettel nézett Manonra. Vagy ott volt még Terrasen szarvasa. Csodálatosan nézhetne ki a valóságban. A szarvasok egyébként is fenségesek és gyönyörűek. Ugyanakkor még kíváncsi lettem volna az aprónépre is, akik védték az állatokat, a bokrok közül kémleltek ki kíváncsian, vagy éppen apró tárgyak készítésével segítették Aelin útját. Hogy őszinte legyek, miközben olvastam, sokszor inkább lettem volna abban a világban, mint a valóságban. Kivéve persze, hogy Adarlan királya - vagy az a démoni lény, aki beköltözött a testébe - el akarta törölni a mágiát és tömeggyilkos tervezgetésbe kezdett.

Ugyan egy fantasy könyvről van szó, ettől függetlenül furcsa volt, hogy lovakkal, szekerekkel - és a boszorkányok wyvernekkel - közlekedtek, de egy-egy lakásba be volt vezetve a víz és úgy tudtak fürödni, mint mi zuhanyozni. A viseletről annyit, hogy én nem vagyok oda túlzottan az ilyen-olyan csiricsáré ruhákért. A kényelmet szeretem, de nyilván azért nézzek ki valahogyan. Ezért imádtam elképzelni az orgyilkosok fekete ruháit és a tunikákat.

Külön-külön valószínűleg többet lehetne írni erről a könyvről. Egyszerre magáról a történetről nekem most csak ennyire futotta sajnos. Tudom, hogy javarészt a főszereplőről írtam, de valljuk be, elég sok minden körülötte forog. Függetlenül a borítótól - amiről sok negatív véleményt olvastam - alig várom, hogy kijöjjön Chaol története is, és azt is elolvashassam. Kíváncsi vagyok az egész történet végére, hogy vajon hogyan fog végződni, pláne ahogy véget ért a Viharok birodalma. Mindenképpen tudom ajánlani azoknak, akik egy kicsit el akarnak tűnni ebből a világból, vagy vágynak egy kis izgalomra. Mindenképpen javaslom azoknak, akik örömmel olvasnak egy olyan nőről, akinek a neve hallatára még a férfiak szeme is tágra nyílik - és nem a meglepetéstől.

Még csupán annyit mondanék, hogy olvastam egy cikket, miszerint sorozat készül a könyvből. Ez külön boldogság a számomra, ugyanakkor egy kicsit tartok is tőle, hogy milyen lesz. Sokszor csak elrontják az adaptációkat, és teljes a csalódottság. Mivel azonban mindig optimista vagyok - ezt nem vehetik el tőlem, - kíváncsian várom, hogy mi sül ki belőle. Természetesen, HA tényleg megcsinálják.

Utolsó hozzáfűznivalóként még annyit, hogy az írónőnek most 1-jén született meg az első gyermeke. Sok örömet, boldogságot és egészséget kívánok Neki! Gratulálok! ^_^

Nektek pedig Szép Napot és Jó Olvasást! :)

Legközelebb Naomi Novik - Rengeteg című könyvéről hozok egy kis értékelést, de már készül a Nevünkben a sorsunk című szösszenetregényem következő része. A cicám Luna mostanában próbál ihletet adni nekem. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése